Jos van Steenoven oppermachtig in HGW cross,

Als je op de televisie naar de toppers in het veldrijden zit te kijken dan zien de meeste het liefst dat er gereden wordt onder extreme omstandigheden. Modder, wind en regen en later in het seizoen het liefst een dik pak sneeuw. Maar dit veranderd als donderslag bij heldere hemel wanneer ze zelf aan de start van een crosswedstrijd staan. Dagen vooraf houden ze de weerberichten in de gaten om in de kunnen schatten wat hun kansen zijn bij de volgende cross. De parcours bouwers Henk Imbos, Henk Broos, Rhys Bickers, Dré van den Heijkant, Ad Wijgerde en Joop Laarhoven hebben geen grip op het weer maar kunnen wel zorgen voor een veilige omloop. Tevens streven ze er naar de gehele wintertrimcompetitie om het zo gevarieerd als mogelijk  te maken. Maar veiligheid staat hoog in het vaandel bij Het Gouden Wiel.

Zondag 9 december, De dagen voorafgaande aan de cross was het  kwakkelweer met af en toe regen en met de wedstrijd van vorige week nog in het achterhoofd beloofde dat niet veel goeds. Op de plattegrond die Joop Laarhoven via de app naar de leden had gestuurd merk je natuurlijk niets van de weersomstandigheden maar je kunt wel zien waar de knelpunten liggen zodat je daar vooraf rekening mee kon houden. Vooraf speculeren heeft weinig zin maar het was zeker een hulp die voor herhaling vatbaar is. Het ontbrak ondanks dat de regen met bakken uit de hemel kwam niet aan gezelligheid rond de juryleden John Soeters en Jan Meulman. Zij stonden al ver vóór vertrektijd bij de startstreep om alles in goede banen te leiden.  Klokslag negen uur galmde het aftellen van John over het water van het recreatieoord die de 100 decibel ruimschoots overtrof. En weg was de meute aangevoerd op het vlakke aanloopstuk  door de masters A , Henk Broos, Joop Laarhoven en Rhys Bickers die 37km/h op de teller toverden voordat ze het bos indraaiden. In het eerste rondje bleef de massaal weggeschoten groep die net achter de koplopers reden nog bij elkaar maar dit duurde niet lang. Verbrokkeling was net zoals bij de vorige editie weer een feit. Joop was de enige die weerwoord kon bieden op de krachtsexplosie van Henk en zou dit volhouden tot aan de eindstreep maar moest uiteindelijk toch zijn hoofd buigen voor de meester. Rhys Bickers heeft de gehele wedstrijd op greepafstand gereden maar kon niet met wat hij ook probeerde bij de twee kopmannen komen maar eindigde toch mooi op de derde plaats. Bij de masters B een ander verhaal. Was in de vorige drie en eigenlijk ook bij de vierde aflevering de winnaar al bekend voordat er maar een meter gereden was omdat er op Theo Joore normaal gesproken geen maat staat. Maar het vroegtijdig verlaten uit het wedstrijd gedruis wegens gebrek aan adem was dit de kans voor Wies de Schrijver of Henk Imbos om plaats te nemen op de hoogste plaats van het ereschavot. Echter de luis in de pels was deze zondagochtend Jos van Steenoven. Speciaal extra vroeg opgestaan om in zijn ”mancave” op de rollen warm te draaien wierp zijn vruchten duidelijk af. Zijn opmars naar een topvorm werd de laatste tijd al duidelijk. Tijdens de trainingen en toertochten moest er al dikwijls geroepen worden ”Jos een tandje minder graag” waar hij dan ook direct gevolg aan gaf maar dit was wel een indicatie over zijn conditie. Mooi tweede werd Wies de Schrijver. Ondanks het feit dat ze in twee verschillende categorieën rijden was de strijd tussen Henk Imbos (B) en John Arts (A) ongekend spannend tot de laatste meters. John de laatste aanwinst bij wtc Het Gouden Wiel wachtte heel link tot de laatste 360 graden bocht om Henk voorbij te steken. Ad Wijgerde blijkt ook over een tweede adem te beschikken. Schijnbaar moeiteloos pakte hij de vierde plaats bij de Masters B. De volgende wedstrijd op het recreatieoord die meetelt voor de wintertrimcompititie is op 23 december.

 

Uitslag:

Masters A: 1.Henk Broos, 2.Joop Laarhoven, 3.Rhys Bickers, 4.John Arts, 5.Dré van den Heijkant.

Masters B: 1.Jos van Steenoven, 2.Wies de Schrijver, 3.Henk Imbos, 4.Ad Wijgerde, 5.Ad Joore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *