Het winterseizoen staat voor de coureurs van HGW natuurlijk in het teken van de crossfiets. Bospaden, modder, wortels en boomstronken worden er de komende elf wedstrijden getrotseerd. En dit ongeacht het weer, het mag regen of stormen niets gaat ze te ver. Er is maar een uitzondering op de regel en dat is de veiligheid moet gewaarborgd zijn. Dus mocht het zo slecht zijn dat veilig fietsen in het geding komt dan volgt er een noodgedwongen uitstel. Maar wat er ook gebeurd de competitie bestaat uit elf wedstrijden en die zullen verreden worden ook. Joop Laarhoven is de grote regulateur achter de schermen die later in het seizoen de wedstrijd zal inpassen.

 Zondag  10 november, de eerste cross van het seizoen stond op het programma, maar vooraf moesten eerst de handen uit de mouwen voordat de benen het werk konden doen. De zaterdag voorafgaande waren een aantal vrijwilligers aan de slag om alle bospaden enigszins te ontdoen van losse taken en bladeren. Ook dit jaar konden ze beschikken over allerlei tuingereedschap dat gratis ter beschikking was gesteld door  “Hoveniersbedrijf Jan van den Heijkant”. De start was traditiegetrouw klokslag negen uur in het bos op een kruispunt van twee paden wat het voor de juryleden John Soeters en Jan Stultjens ook wat aantrekkelijker maakte om de renners meerdere keren in hetzelfde rondje voorbij te zien flitsen. Bij een temperatuur van -1,7 graden bij de start was het voor alle deelnemers even wennen aan de kou. Maar het parcours lag er keurig droog bij en bevatte alle elementen die een cyclocross wedstrijd interessant maken. Heuveltjes, krappe bochten en dan weer langere stukken waar eens even fel doorgetrokken kon worden. Deze keer voor het eerst, en dit seizoen voortaan altijd, wordt gestart in één categorie, zodat de ouderen het op kunnen nemen tegen de jongeren. Bij de start was Henk Broos zoals gewoonlijk direct als eerste weg, gedurende de eerste ronde op korte afstand nog gevolgd door Wies de Schrijver. Maar zoals te verwachten werd deze afstand al snel groter. In de derde van de in totaal acht te verrijden ronden kwam Joop Laarhoven, en dit nog wel in korte broek, over Wies om de tweede plaats in te nemen. Even later gevolgd door Rhys Bickers. Rhys sloot al snel aan bij Joop en samen namen ze de nodige afstand van Wies. Henk Broos was toen al in geen velden of wegen meer te zien. Later moest Rhys Joop toch weer laten gaan. In de vijfde ronde hoorde Wies kort achter zich het gepiep van de remmen van Theo Joore. Hij weet dan dat Theo op de rechte stukken aanzienlijk meer macht ontwikkelt. Theo proberen te volgen is gelijk aan je eigen doodvonnis tekenen. Niet doen dus. En hiermee lag de uitslag van de eerste cross van de Jack Koenen competitie voor de eerste plaatsen wel vast. Verderop vocht Eddie Maanders een boeiend gevecht uit met Jos van Steenoven en John Arts voor de zesde plaats. Na een tempo versnelling van Eddie werd het John te machtig en moest afhaken. Alleen hijgende Jos kon in zijn spoor blijven. Op het laatste rechte stuk reden beide maximaal en Jos brak. John werd achterhaalt door Henk Imbos , Ad Wijgerde en Dré van den Heijkant. Totdat Dré een slipper maakte en er hard onderuit ging, Ad Wijgerde glipte langs het slachtoffer en sloot aan bij Henk en John. In de sprint op het laatste rechte stuk kwam John als winnaar uit de bus en pakte de achtste plaats. Na bekendmaking van de uitslag was het “Inpakken en wegwezen maatje” Afzetlinten verzamelen en meegeven aan Jos van Steenoven die ze netjes gedroogd en opgerold volgende week weer meeneemt voor de tweede cross.

Uitslag:

1.Henk Broos, 2.JoopLaarhoven, 3.Rhys Bickers, 4.Theo Joore, 5.Wies de Schrijver, 6.Eddie Maanders, 7.Jos van Steenoven, 8.John Arts, 9.Henk Imbos, 10.Ad Wijgerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *