De afgelopen week was het fietsweer niet al te best, desondanks stonden er afgelopen dinsdag en donderdag op het verzamelpunt in Oosterheide genoeg liefhebbers om hun conditie aan te scherpen. Hoe je het ook wendt of keert, regen mag geen spelbreker zijn dachten de meesten,  want zondag gaat het weer om de rangschikking en de nodige punten. Parcoursbouwer Joop Laarhoven had de opmerkingen van vorige week meegenomen in zijn ontwerp en had voor ieder wat wils uitgedacht.

Zondag 15 december 09.00 uur, Voor de vijfde keer deze competitie was het strijdtoneel het stukje bos op recreatieoord De Warande. Maar voor het zo ver was stonden de juryleden John Soeters en Jan Meulman stil bij het overlijden van clublid en vriend Wil Pieterse. Wil sinds 1981 lid van wtc Het Gouden Wiel was van grote betekenis voor de vereniging. Wil wist als geen ander de club langs mooie paden en wegen te sturen zelfs in Limburg en België was hij bekend. Niet alleen voor de mooie routes was Wil geliefd bij de clubleden, maar bovenal om zijn persoon als zodanig, altijd vriendelijk en belangstellend. Het overlijden van Wil wordt als een groot verlies gevoeld door alle leden en dat was te merken aan de start. De minuut stilte maakte diepe indruk op het peloton. Het duurde even voordat de gedachten waren verzet en de wedstrijd die ter ere van hem werd verreden zijn normale ritme aannam. De start en finishlijn waren deze keer getrokken aan de westkant van het voormalige zwembad. Het eerste stuk dus verhard gevolgd door redelijk moddervrije paden. Dit dankzij de grondboor van Hoveniersbedrijf Jan van den Heijkant. Het kopduo Henk Broos en Joop Laarhoven namen vanaf de start voorsprong op de rest. Rhys Bickers kon nog enige weerstand bieden aan dit geweld maar een slechte start en het klimmetje was voor hem door de hoge snelheid het breekpunt en moest noodgedwongen het kopduo laten gaan om uiteindelijk mooi derde te worden. Henk en Joop maken het elkaar bijzonder moeilijk en wat ze om en om ook probeerde niemand geraakte weg. In de laatste ronde neemt Henk ruim vóór de zandbak de kop over. Joop is (weer) in topvorm en laat Henk niet gaan met de gedachte de beslissing te laten vallen in de eindsprint. Henk draait als eerste het rechte stuk naar de finish op, maar Joop probeert in de laatste haakse bocht binnendoor langs Henk en een boom te komen maar raakt uit balans en toucheert met zijn schouder de boom. Henk zag zijn kans en gaat vol in de sprint, Joop kan niet meer in zijn wiel komen en moet zich tevreden stellen met een tweede plaats. Voor Henk de vijfde overwinning op rij. Nog zes te gaan en evenzoveel kansen om zijn zegereeks te onderbreken. Wies de Schrijver reed een strijd tegen de onzichtbare, niemand voor en niemand achter hem, maar Wies bleef volle bak rijden om zijn vierde plaats te behouden wat hem ook lukte. De grootste schrik voor velen was de zandbak, deze was voorzien van een nieuwe vulling en stond dus wel garant voor een zachte landing. Tijdens het inrijden maakte dit zandmonster al slachtoffers gelukkig zonder gevolgen. Jos van Steenoven, John Arts en Henk Imbos streden op het scherpst van de snede. Pas in de laatste ronde nam Jos een kleine voorsprong maar door iets te veel te riskeren sloeg de schakelfout genadeloos toe. Even een tandje kleiner op een stukje stijgend parcours en wegwezen was zijn gedachte maar helaas liep zijn ketting van het voorblad en bleef zijn schoen vast zitten aan zijn pedaal met als gevolg Jos kwam in aanraking met de wielerbaan, weg was zijn top vijf plaats. Henk en John roken hun kans en staken Jos resoluut voorbij. Deze sprint werd in het voordeel van John beslecht. Jos de Wit had ook weer het licht gezien, na een paar moeizame weken was zijn wedergeboorte een feit en liet Ad Joore, Wil van Dorst, Theo Braat en Kees Vissers schijnbaar moeiteloos achter zich. Dit kwartet bleef door een valpartij in de beruchte zandbak van Theo en Wil niet bij elkaar, maar gingen verder als eenlingen. Ad Wijgerde had het kennelijk moeilijker dan vorige week. Volgens eigen zeggen wilde de benen niet. Eddie Maanders weet na vijf wedstrijden zijn plaats wel en die is zeker in de top tien en soms zelfs in de top vijf. Eddie voorzitter, hardloper en fietser weet als geen ander hoe je een team bij elkaar kunt houden en doet dit met verve. Volgende week cross nummer zes ook op het recreatieoord.

Uitslag: 1.Henk Broos, 2.Joop Laarhoven, 3.Rhys Bickers, 4.Wies de Schrijver, 5.John Arts, 6.Henk Imbos, 7.Jos van Steenoven, 8.Eddie Maanders, 9.Dré van den Heijkant, 10.Ad Wijgerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *